ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОТЕХНИКА - Сливен

История

Между минало и бъдеще

„Историята е огледало, което обяснява настоящето и отразява бъдещето” Иван Вазов


През 1959 година едно училище тръгва уверено по пътя на професионалното образование – техникумът по механотехника в Сливен.

Началото е трудно. Без собствена материално – техническа база, без достатъчно опит и специално подготвени кадри, но с голямо желание и ентусиазъм. Бившето дърводелско училище предоставя помещения за дирекция, канцелария и две учебни стаи. В избените помещения са учебните работилници по стругарство и леярство. Има три паралелки със специалности: Технология на машиностроенето – студена обработка;

Технология на машиностроенето – топла обработка; Стабилни двигатели /ДВГ/.


Първият директор е Димитър Сивов.

В края на първата учебна година се преустройват ІІ-ри и ІІІ-ти етаж на бившия стар затвор в учебни зали и кабинети, а стола, фурната и другите помещения – в учебни работилници. Лятото на 1960 г. се организират доброволни бригади от ученици и родители и с помощта на Стройрайонът оформените помещения се превръщат в класни стаи и работилници. Но радостта не е пълна, тъй като подготвените стаи и кабинети техникумът не може да ползва, защото са предоставят на новосформиращото се Сградостроително училище. Остават за ползване само оборудваните с налична техника, работилници.


Следващите три години учебните занятия се провеждат в старата сграда на гимназия „Добри Чинтулов”, а по практика – в бившия женски затвор до Текстилния техникум. Ръководството търси и доставя от заводи и училища инструменти, формовъчни каси и модели. Изработват се шлосерски маси и ковашки огнища.

По линия на безвъзмездното предаване се доставят бормашини, стругове и фрези от заводи и предприятия.

Доброволният труд на учители, ученици и родители става ежедневие. Две години след откриването на Механотехникума, в него се открива и паралелка по специалността електротехника, която след още две години ще даде началото на Техникум по електротехника „Мария Кюри”.


Новата учебна 1963/1964 година е открита в новата сграда на техникума по механотехника, сега колеж към Техническия университет. Сградата е с модерно обзаведени кабинети и работилници. През 1966 година с решение на Педагогическия съвет техникумът получава името „Николай Егорович Жуковски”


През 1967 г. е създадена група за изработване на диафилми за учебния процес. Ежегодният тираж на тяхното разпространение достига 20 000 копия при 261 заглавия. По повод 100-годишнината на професионалното образование в България, министерството на просветата награждава киногрупата към техникума, която участва в изложбата за учебно технически средства.

Техникумът се кооперира със Завода за металорежещи машини и изработва за него детайли и възли за струг С11С.


През 1985г. ТМТ „Николай Е. Жуковски” се обединява със СПТУ по автотранспорт и СПТУ по машиностроене под общото наименование Техникум по механотехника и транспорт „Иван Грудев”.


През учебната 1992/1993г. трите училища отново се обособяват като самостоятелни. Настъпва и промяна в наименованието на техникума – Техникум по механатехника „Н. Е. Жуковски”. През 1994 г. учебна година ТМТ се настанява в нова сграда на ул. „Стефан Султанов” №9.


През 1997/1998 г. Професионално-техническо училище преминава към ТМТ. Училището наследява богата база по дървообработване и шевно производство.

Въвеждат се нови специалности – „Механизация на селското стопанство” и „Мебелно производство”.


През 2003г със заповед на министерството на образованието ТМТ се преименува в Професионална гимназия по механотехника.


През учебната 2007/2008г ПГ по механотехника се обединява с ПГ по транспорт.


Възпитаниците на училището – работници, техници и инженери намират реализация в заводите в града. Изпод техните ръце излизат универсални стругове, металообработващи машини с цифрово – програмно управление, транспортнозахранващи системи.

На чертожните дъски се проектират нови изделия, с нови конструктивни решения, с технически показатели, равняващи се на най-добрите в света.

Независимо от това какво име е имало през годините, училището се обновява и върви напред.


Направеното до днес дава увереността, че Професионална гимназия по механотехника е училище, което смело гледа напред. 

Copyright © 2008-2024 ПГ по Механотехника - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев