ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОТЕХНИКА - Сливен

ОТ 15 ДО 17 АПРИЛ 2022Г. ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОТЕХНИКА – СЛИВЕН е домакин на Националния финал

снимка3
15.04.2022 / 22:31

ОТ 15 ДО 17 АПРИЛ 2022Г. ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОТЕХНИКА – СЛИВЕН е домакин на Националния финал на

НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ

„НАЙ-ДОБЪР МЛАД АВТОМОНТЬОР И ВОДАЧ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО (МПС)”

ОРГАНИЗАТОР: МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА (МОН)

 

СЪОРГАНИЗАТОР: ИНТЕР КАРС БЪЛГАРИЯ ЕООД

 

В България националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“ се провежда от 2008 г. и е част от състезанията по професии, организирани от Министерство на образованието и науката. От 2016 година Интер Карс България се включва активно при провеждането на състезанието, първоначално чрез спонсорство, предоставяйки награди за победителите на регионалните и националния етапи. От 2018 година националната надпревара е част от международното състезание Young car mechanic и на национално ниво Интер Карс България е съорганизатор заедно с МОН, а на международно участва заедно с останалите страни - организаторки.

Участници във финала са отбори от:

1. Професионална гимназия по механоелектротехника „Юрий Гагарин“, гр. Петрич

2. ПГ по Транспорт - Виноградец, общ. Септември, обл. Пазарджик

3. Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“, гр. Габрово

4. Професионална гимназия по транспорт „Никола Йонков Вапцаров”, гр. Сливница

5. Професионална гимназия по механоелектротехника „Акад. Ангел Балевски“, гр. Троян

6. Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост, гр. Добрич

7. Професионална гимназия по механотехника , гр. Сливен

ЦЕЛИ НА СЪСТЕЗАНИЕТО

Да се осигури възможност на учениците от професионалните гимназии да:

• демонстрират теоретичната подготовка, практическите умения и компетентностите, придобити при обучението по професията за изпълнение на автомонтьорски операции, спазване на правилата за движението по пътищата и безопасно майсторско управление на автомобила;

• изявят формираните в процеса на обучението професионално-личностни качества - комуникативност, трудова дисциплина и етика, работа в екип, адекватни реакции при управлението на МПС и др.

ПЪРВИ КРЪГ-ТЕОРЕТИЧНИ ТЕСТОВЕ

А. Теоретичен тест за автомонтьори – национален кръг (20 въпроса) – за оценяване теоретичното приложение на формирани в процеса на обучението знания, умения и компетентности по учебните предмети по устройство, обслужване и ремонт на МПС (участват и тримата състезатели от отбора).

Теоретичният тест се генерира от база данни с въпроси, която е обща за всички държави, участнички в международното състезание „Young Car Mechanic”. В деня на състезанието тестът се генерира и оценява в компютърен вариант от системата на https://youngcarmechanic.bg/ .

Б. Теоретичен тест за водачи на МПС (участват и тримата състезатели от отбора) – за оценяване теоретичното приложение на формирани в процеса на обучението знания, умения и компетентности по БДП. Тестът се генерира и оценява в компютърен вариант от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

 

ВТОРИ КРЪГ – ПРАКТИЧЕСКИ ЗАДАНИЯ

 

А. Практически задания за автомонтьори

Б. Индивидуално практическо задание за водач на МПС

 

Класиралият се на първо място в индивидуалното класиране за най-добър млад автомонтьор на националния кръг получава правото за участие в - международния финал – Унгария, 24 - 26.06.2022г.

Гости на официалното откриване на състезанието бяха г-жа Кристиана Добрева – Станкова - началник на РУО – Сливен, доц. д-р инж. Койчо Атанасов – зам.-ръководител на Факултет и колеж – Сливен към ТУ – София, доц. д-р инж. НЕВЕН КРЪСТЕВ – декан на Факултет и колеж – Сливен към ТУ – София, Веселина Тонева – зам. председател на Общинския съвет – Сливен, Ива Тарагошева старши експерт ПО, Чавдар Здравков от МОН

 
 

Copyright © 2008-2024 ПГ по Механотехника - СЛИВЕН | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев